Skip to content

Sommarens bästa odlingstips för balkongen

15 juli 2009
tags: ,

För alla som bor i lägenhet och längtar efter en egen grön oas –

här kommer några tips för er med balkong och gröna fingrar som kliar!

ArtikelinnehållLåt dig inte hindras av att du saknar trädgårdsland. Längtar du efter att stoppa fingrarna i myllan, peta ner några frön eller till och med sätta en potatis – så gör det! Har du inte tidigare tänkt på hur mycket det går att odla på liten yta och många meter över marken, så låt dig nu inspireras. Här följer tips och många länkar till en mängd informativa sajter om hur man gör:

Odla på höjden! Klicka för boktips från Göteborgsposten.

Odla på höjden! Klicka för boktips från Göteborgsposten.

Tänk i kubik i stället för kvadrat(meter)

Traditionella balkongblommor i all ära, men det finns mer än balkonglådor med pelargoner. Nöj dig heller inte med en låda på balkongräcket och en ampel på väggen. Låt krukor i olika storlekar och på olika höjder breda ut sig över hela balkongen! Låt de stora krukorna stå på golvet, de mindre på piedestaler (upp- och nervända papperskorgar går också bra) eller på stegar. Krukor som fylls med allsköns blommor, kryddor, grönsaker och bär!

Men innan du börjar: Har du ett tråkigt betonggolv kan det vara en bra idé att göra det lite trevligare med trasmattor, mattor av sjögräs eller trätrall. Mesta trädgårdskänslan får du kanske med ett grönt konstgräs. Läs om hur andra tänker om detta i  ett forum för trädgårdsintresserade på odla.nu – golv på balkongen.

Snacka om balkonblomsterprakt!

Blomsterprakt på balkong

Blommor

Blommor måste väljas med tanke på sol och skugga på din balkong, och hur mycket du är beredd att vattna. Du kan också välja mellan ettåriga växter och perenna – de sistnämnda minskar kostnaden på lång sikt men kräver lite pyssel med övervintringen. Mer om hur du bäst får växterna att överleva vintern kan du läsa i denna artikel från Aftonbladet.

Både plantskolorna och fröpåsarna upplyser om vilka växter som passar bäst på just din balkong, och sedan finns det förstås en oändlig mängd information på nätet! Ett av mina egna tips är kärleksörten – en makalös överlevare trots många års misskötsel! De dekorativa gröna bladen kommer tidigt, och den vackra blomningen räcker sedan länge. Dessutom kan blommorna sedan torkas och tas in till vintern. Läs mer om den på mobacke.se , där du även kan läsa om andra perenna favoriter.

En bra sak att tänka på för den som helst inte delar sin balkong med bin och getingar är att inte välja doftande växter – det är just de som drar dem till sig. I stadsmiljö brukar surrande och stickande insekter dock vara ett mindre problem – kanske räcker det med att ställa de smarrigaste blommorna i ena änden av balkongen, medan du själv håller dig till den andra. Att inte vifta är också ett bra sätt att inte bli stungen!

Odla.se har många tips, bland annat dessa:

Klicka på bilden för att läsa mer om odlingslådor

Klicka på bilden för att läsa mer om odlingslådor

Grönsaker och bär

De flesta grönsaker som går att odla i trädgården går också att odla på balkongen – så länge krukorna är stora och jorden väl gödslad. Glöm bara inte att det soliga dagar krävs mycket vatten, kanske flera vattningar per dag. Bra kan vara att mildra det starkaste solskenet med parasoll.

Sallat och andra bladväxter sägs vara den grönsak som ger mest avkastning. Läs mer om detta i DN:s artikel.

Till och med potatis går att odla i mindre skala. I stora 10-litershinkar sätter du en till två potatisar och upp emot 2 månader senare har du tiofalt så mycket färskpotatis att servera till sillen!  I denna artikel från Expressen kan du läsa om hur du går tillväga.

Bild från plantagen.se

Bild från plantagen.se

Saftiga bär att mumsa på i solstolen ger verkligen en riktig sommarkänsla! Jordgubbar och smultron går bra att odla i kruka, och du hittar dem lätt hos närmaste trädgårdsmästare, eller på Plantagen till exempel.

Vad man behöver tänka på:

 • Du kan odla vanliga jordgubbar, men speciella hängande sorter för uteplatsen eller balkongen (”Guirlande” t.ex., en variant med rankor och stora frukter) rekommenderas.
 • Se till att krukorna har bra dränering.
 • Använd bra krukkompost. Du kan även köpa speciell jordgubbsgödsel.
 • Vattna dagligen, speciellt under b lomningen. Vid varm väderlek kan krukan torka ut på en dag!
 • Placera krukorna soligt men skyddat.
 • Krukorna skall tas in på vintern.
 • (Källa: bakker.se)

  Färska örter till balkongen - och matlagningen

  Färska örter på balkongen - och till matlagningen

  Kryddor

  Mer ”valuta för pengarna” än vad man får för egenodlade kryddor är svårt att hitta! Förutom den sköna känslan att krydda sin mat med färska kryddor får man njuta av dess doft när man slår sig ner i sin lilla gröna oas. En väldoftande lavendel rekommenderas också! Stick ner handen, känn på bladen och lukta sedan på din hand – en ren njutning!

  För den bekväme

  Vill du göra det riktigt enkelt köper du färdiga såmattor och odlar lätt ett helt grönsaksland: välj mellan runda och avlånga såmattor, och mellan ruccola/salladslök, blom- och kryddmix, rädixmix och många fler sorter. Läs mer om ”Lord Nelsons” såmattor på odla.se!

  Växthus

  Väggväxthus för balkong

  Väggväxthus för balkong (klickbar länk)

  Även för balkongen finns det mindre växthus för den som vill satsa ordentligt på sin grönsaksodling (och har en större balkong). Väggväxthuset på bilden kommer från Berg & Nycander, det lämpar sig för plantor, frön och tomater och säljs bland annat av Coop Bygg . Det kostar förstås en slant, men blir för den riktigt entusiastiska balkongodlaren billigare än att glasa in hela balkongen.

  Citronträd

  Citronträd

  Träd och buskar

  Kanske tycker du att den riktiga trädgårskänslan inte infinner sig utan träd och buskar? Så bra då att även detta går att ordna i din lilla oas! Allt ifrån syrén och hagtorn till oliv- och persikoträd kan du odla på din balkong, om läget är det rätta och du tar ordentligt hand om dem inför vinters kyla.

  Fler länkar om balkongodling:

  Lycka till med din balkongträdgård! Och kom i håg: ”en trädgård är en vän du kan hälsa på på när som helst” (Sydney Eddison)! Glöm heller inte att ”har du en trädgård och ett bibliotek, då har du allt du behöver (Marcus Tullius Cicero)!

  Så slå dig ner på din balkong, njut av jordens frukter och av en god bok – i stilla ro i din egen gröna oas!

  Annonser
  No comments yet

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  w

  Ansluter till %s

  %d bloggare gillar detta: